Bålsta Centrums vision

 

Bålsta Centrum en levande stadskärna!
Genom ett brett utbud av mat, service, restauranger och kultur vill vi bidra till en mer levande stadskärna.
En ny dagligvaruaktör har tecknats för etablering i Bålsta Centrum. Bygget av den nya butiken pågår och planerar att öppnas efter sommaren 2020. Centrumet uppdaterar och utökar även restaurangutbudet med öppnade Kaiyo sushi & ramen och Hinode Wok & Noodle Bar samt Bores hamburgare. Detta utgör startskottet för förverkligandet av visionen att utveckla Bålsta Centrum till en mer levande stadskärna.

Systembolaget och Lindex utökar och förnyar i nytt läge.
Parallellt med bygget av den nya daglivarubutiken byggs även en ny större Systembolagsbutik som också öppnas under 2020. Även Lindex öppnar under hösten upp en helt ny enhet i markplan med sitt senaste koncept. Vi kommer även under 2020 att introducera nya uppdaterade sittgrupper samt fasader invändigt inom Bålsta centrum.

En hjälpande hand i Håbo kommun

I svåra tider är det extra viktigt att vi ställer upp för varandra. Därför är det glädjande att meddela att Håbo kommun tillsammans med Röda Korset erbjuder hjälp till de som behöver det som mest. Vill även du bidra med ditt engagemang, så finns möjlighet att vara till hjälp och en stöttande kraft.


Behöver du hjälp?

Är du över 70 eller i riskgruppen, behöver du hjälp med att handla, hämta ut paket eller medicin? Då kan du få hjälp av Röda korset för att uträtta dina ärenden. Givetvis kostar tjänsterna ingenting.
Mellan mån, ons och tors 9-15 kan du ringa till 076-262 65 82 och berätta vad du behöver ha hjälp med. Det går även bra att maila till: beredskap.haabo@redcross.se
Läs mer här!

Hjälpa till
Vill du, din organisation eller förening erbjuda dina eller era tjänster så finns nu möjlighet att göra gott i samhället. Kanske kan ni komplettera eller erbjuda hjälp som inte ingår i kommunens ansvarsområde? Vänd er till frivilligsamordnare på Håbo kommun, Tina Tiefensee., som ser till att ert engagemang inte går till spillo.
Kontakt: 0171-525 74 eller 070-617 14 31, frivillig@habo.se.
Läs mer här!

Tillhör du en riskgrupp och vill låna böcker?
Personalen på Håbo bibliotek plockar ihop böcker efter dina önskemål och intressen. Böckerna levereras sedan hem till dig genom Röda Korset.
Läs mer här!

Såhär jobbar Håbo kommun
Vill du veta mer om covid-19 och hur Håbo kommun arbetar kring detta? Håbo kommun har sammanställt en portal med all nödvändig information kring viruset, kommunens arbete och var du ska vända dig med dina frågor.
Läs mer här!

Det är mycket som händer i Håbo läs mer här!

Bores gatukök

Bores är ett nytt franchise-koncept som ska återta Sveriges gatukökskultur. Vi vill att Sveriges befolkning ska kunna se fram emot att besöka sitt lokala gatukök och gå där ifrån mätta och nöjda. Varmt välkomna! Läs mer här.

Öppettider:
Måndag-torsdag 11-20
Fredag: 11-21
Lördag-söndag 12-20

Nya grannar: Hinode Wok

Hinode betyder uppstigande morgonsol. Valet av namn visar en växande restaurangkedja likt en stigande sol. 1 juni 2020 öppnar Hinode Wok sin restaurang och blir granne med Kaiyo samt Bores. Läs mer om Hinodes utbud här. Välkomna!

Restaurang Kaiyo har öppnat sin uteservering

Restaurang Kaiyo har öppnat sin uteservering och välkomnar våren och sommaren.

Med etableringen i Bålsta Centrum föds en liten restaurangkedja då ägarna även öppnar en restaurang i Sundbyberg 2019 och en i Sigtuna 2020. De erbjuder äkta japansk sushi, ramen, varmrätter och pokébowls både äta på plats, take-away samt catering. På Kaiyo tillagar man alla rätter själva från grunden med färska råvaror och är måna om att hålla hög kvalitet.

Läs mer här om Kaiyo här. 

Instabox i Bålsta

Har ni sett den stora nya röda kolossen i Bålsta Centrum? Det är Bålstas första Instabox!

Instabox är en frakttjänst som finns i utvalda nätbutiker. De fraktar ditt paket till något av våra förvaringsskåp, oftast samma dag som du lägger beställningen. Hämta ditt paket när du vill under centrumets öppettider, slipp stå i kö, kanske hämta i närheten av jobbet istället för hemmet? Bestäm vilken plats som passar dig bäst. Med en pinkod kan du öppna just din box. Läs mer om Instabox här.

Bålstas Instabox finns i entrén mot kommunhuset.

Bikupa på taket

Vi är stolta att kunna husera en bikupa på taket av Bålsta centrum.

Under 2018 gav denna bikupa hela 68 kilo honung men under 2019 gav den 45 kilo, vilket är fantastisk bra för en enda kupa. Binas pollineringsjobb är livsviktigt för vår matproduktion. Ca 1/3 av den mat vi äter idag har vi bina att tacka för. Därför vill vi önska alla bin välkomna till området vid Bålsta Centrum.

Våra biodlare från Blomlöfs Bin säger till och med att det är en bra skörd från en bikupa. Varför blir just denna bikupa så bra undrar vi? Biodlarna Blomlöfs menar att tre faktorer var avgörande:

 • Kupan stod på plats hela säsongen och kunde börja dra in honung direkt när värmen kom tidigt.
 • Det var en stark och duktig drottning.
 • Det finns parklindar väldigt nära som ger bra med nektar.

Fakta om bin:

 • Ett bisamhälle består av:
  – En drottning
  – 0 vintertid- 500 drönare sommartid
  –20 000 – 80 000 arbetsbin
 • Drottningen lägger ägg från april till september, i juli upp till 2000-3000  ägg dagligen. Årligen 150000 ägg. Under hela livstiden ca 500000 ägg.
 • Ett bisamhälle (typ en bikupa) samlar i snitt 30-40 kg honung per år.

 

Bikupor

Högt över taket på Bålsta Centrum kommer det i sommar surra av honungsbin. Efter inspiration från Håbo kommuns bikupa i Dragetrondellen tar nu Bålsta Centrum efter och har inlett ett samarbete med Blomlöfs bin om att upplåta plats för en bikupa som ska generera honung. Honungsbin är helt fredliga djur som vill lukta på blommor. Därmed undviker de människor till skillnad från getingar som är rovdjur och gärna vill komma åt söt mat och dryck.

Det råder bibrist i världen. På 30 år har upp till 80 procent av de flygande insekterna försvunnit i centrala Europa enligt en tysk forskargrupp. Om vi förlorar insekterna blir konsekvenserna förödande då hela ekosystemet kan kollapsa. Utan insekter som pollinerar våra grödor blir det också ont om mat. Forskarna vet inte exakt varför minskningen sker, men de misstänker att det främst beror på bekämpningsmedel och intensifierat jordbruk. Jordsbruksverket beräknar att värdet av Sveriges honungsbins pollineringstjänster uppgår till mellan 260 och 466 miljoner kronor – pengar som vi slipper betala eftersom bina gör jobbet gratis. Så länge de finns kvar.

Bålsta Centrum vill vara en bidragare till binas fortlevnad. Vi planterar blommor runt om centrum som bina gillar att polinera med och en del av vårt tak är sedumtak (ett miljövänligt tak med levande växter och med tunt lager av rotsystem) och därmed en fristad för bland annat bin och fjärilar.